sábado, 14 de septiembre de 2013

Moskova 2

Diğer yazıda eklemediklerimi burada eklemeyi planlıyorum.

Metro

Öncelikle metrodan bahsetmek istiyorum. Meşhur Moskova metrosu oldukça büyük ve işlevsel bir ağa sahip. Şehrin halka yapısı metroda da var. Ayırca Barselona'da olduğu gibi diagonal kesmeler ile pratik bir yapıya kavuşmuş.

Ancak bu metroyu turistik yapan bu özelliklerinde öte metrolardaki kültürel yapı.  Zira her bir istasyonda bir mesaj ve tema var. Mesela bazılarında, heykel, bazılarında orak-çekiç logoları, bazılarında da resimler görebiliyrosunuz. Özellikle resimler tıpkı bizim cumhuriyetin ilk yılları ruhu taşıyor. Çiftçi, öğrenci, modern insan görüntüleri, ülke liderlerinin halk içinde heykel ve fotoğrafları, emekçi işçi vb. çok fazla benzerlik arz ediyor. Ne de olsa "Batı" modeli bizim gibi onlarında da tam da hedefte duruyor. Lakin zengin ve güçlü bir ülke olarak bizden öne çıkıyorlar.

Metrodaki heykeller arasında köpek heykelinin ayrı bir yeri var. Zira bu köpeğin burnuna dokunmak ve dilekte bulunmak bir bidat halini almış. Bu istasyonda bulunan paralel 4 köpek heykelinin burnu artık siyah değil temaslar yüzünden. Oturup bu uygulamayı yapan insanları izlemek ilginç gelebilir.

Nazım Hikmet


Bilindiği üzere değerli şair Nazım da burada medfun. Mezarını ziyaret ettiğimde, "Karlı Kayın Ormanı" şiirinden, "Memleket mi, yıldızlar mı gençliğim mi daha uzak" mısraları dilimde sürekli bir tekrar halindeydi. 3 ihlas bir fatiha yerine şiir okumuş oldum kendi ritüelimin aksine :)

Bir diğer dikkat çekici nokta ise, bırakılan notlardı. Kimi şikayetini bildirmiş, kimi şiir yazmış, kimi de kartını bırakmış belki de gelenler dükkanına ofisine uğrasın diye.



Son olarak Boris Yeltsin ile Nazım'ın mezarları arasında 5 metreden az bir mesafe olduğunu söyleyeyim. Buradan ayrılırken hangi dönemde sürgün edildiğini hatırlamaya çalıştım ve günümüzdeki değerlendirmeleri ile kıyasladım ve kafam karıştı.

Mezarlıklar

Mezarlıklarda haç olmaması çok dikkat çekici. Bunun iki nedeni var; ziyaret ettiğim mezarlık kominst döneme aitti ve ortodoks hristiyanlığında haç çok önplanda olmuyor. Fakat yine de sonradan ilave edenler var hacı.


Bunun yerine resimler, heykeller, simgeler ön plana çıkıyor.


Ama en ilginci kül mezarlar daha doğrusu vazolar. Yer tasarrufu açsından oldukça pratik gözüküyor. Ancak burada da iyi yer kötü yer farkı göze çarpıyor. Sanırım bunlar daha eşit olan KP yöneticileri olmalı, George Orwel'ın anısına bu gönderme.


Binalar

Merkez dediğimiz ilk 3 halkada binaları "seven sisters" dışında ayırt etmek zor. 5-6 katlı düz geniş ve kalın duvarlı eski binalar. Merkeze doğru iç kısımlarının durumları daha iyi tabi.

Seven sister, şehrin 7 tarafına inşa edilmiş genişten dara doğru yükselen nispeten estetik büyük binalar. Bunlardan bazıları; Moskova Üniversitesi, KGB, Dışişleri Bakanlığı ve Radison oteli. Ayrıca taklitleri de var.

 Moskova Devlet Ünivesitesi - Seven Sister'dan biri 
Luzhniki gece görüntüsü
Üniversite tepesinden ters açı
Bulvarlardan görüntü
Eski KGB binası yada dışıişleri, ikisinde biri...
City denilen bölge "Batı"ya bakan yüz olarak inşa edilmiş. Çok küçük bir alana sıkıştırılmış gökdelenler var. Zannediyorum Maslak'ın yarısı kadar bir alan ki, Maslak zaten küçüktür. Doğal olarak her yerden gözüküyor ama kimseyi rahatsız etmiyor.
 Göl manzarası arkasında City

City'de inaşşatlar devam ediyor
City gece görüntüsü
City gece görüntüsü uzaktan
Şehir dışı konut alanlarında ise binalar çok büyük ve geniş. Yani bir katta 10-15 daire bulunabiliyor. Hapishane gibi demek isterdim  ama son zamanlarda İstanbul'da bunlardan çok daha genişlerinin inşa edilidiğini görmüştüm. Hem de çok yüksek meblağlara. Orada ise bu binaların mantığı soğuğa karşı dayanıklılık olarak izah edilebilir.
Şehrin dış yapıları
Ülkemizi insanı her yerde kendine has özelliklerini ortaya koymada pek maarifetli :)

Diğer mevzular


Adı üstünda Mosk-Ova yani şehir neredeyse tamamen düz. Sadece Moskova Üniversitesinin bulunduğu yerde bir tepecik var ki, orası da motorcuların, manzara severlerin, yeni evlenenleri vs mekanı olmuş, Çamlıca tadında :)

Şehir düz olunca güneşin doğuşu ve batışını görmek zor değil. Bir diğer etkileyici yanı ise ufuk çizgisine kadar uzanan orman. Burada ağaç sorunu yok, yangın da büyük bir tehlike değil.


Dükkan isimleri tabelalar her şey kril alfabesi ile yazılıyor. Hatta çok bilindik bazı global markalar da öyle. Komik bir görüntü oluşuyor böylece :)


 
Bu "kafe hauz" diye okunan yer de çok yaygın, İspanya'daki Cafe y tee gibi.

Rusya'da turizm denilince matruşkalar, uzay yolculuğu, kremlin meydanı ve sscb tarihi temaları öne çıkıyor. Aslında başka bir şey yok gibi. Öyle olunca astromi müzesi de önemli yerlerden. Ancak benim ilgimi çekmediği için ziyaret etmedim. Pek çok insan bu duruma kızar biliyorum.

 Orak-Çekiç anıtı yaklaşık 10 metre boyutunda
Astronimi müzesi anıtı
Ülkemizin aksine şehir içinde pek çok asker görmek mümkün; metroda, yolda, troleybüste...

İstiklal caddesi gibi bir yer de yapılmaya başlamış. Global dünya işte, Barselona'da La Rambla kıvamında değil burası heniz hatta İstiklal'den de çok daha küçük ama burada değişim çok hızlı ilerde ne olur bilinmez. Arbat deniyor buraya ama fotoğrafını çekmedim bile, kazaklar yaptığı için bu ismi vermişler onlara saygı olsun diye. Bir de Nou(yeni) Arbat var ki orası da modern alışveriş merkezi.

 Geniş yollar

Tramvayların neredeyse tamamında, troleybüslerin ve otobüslerin de bazılarında bayan şöförler var. Zaten Rusya'da  kadın, yaşlı ve çocuk olmak birinci sınıf vatandaş olmak demektir. Her yerde üstünlükleri var. Güzel bir gelenek ama özellikle yaşlılar biraz istismar da etmiyor değiller. Bu bilgiyle "My Sassy Girl" filmindeki metro sahnesi daha anlamlı geliyor, her ne kadar orası Kore olsa da. 



 Papazlar

 Akşam vakti göl üzerinde simetriyi yakalıyoruz.
 Simetriyi bozan ben...

Apartman arası parkta çocuklar oyuncaklarını bırakmışlar.

 Bu köprü inşaatı çok hızlı bir şekilde bitirildi, malum yaz kısa, inşaat için.
Klasik bir ortodoks kilisesi. Lakin soğan başlı kuleleri burada görmüyoruz. 

Moskova: Dünya Atletizim Şampiyonası - Luzhniki


Fotoğraflar 200m madalya töreninden, tabi ki Bolt

Elbette bu şampiyonayı izlemek için gelmemiştim buraya. Lakin Bolt'a bu kadar yakın olmak çok güzel. Stadyum çok eski olmasına rağmen çok güzel. Bizim Olimpiyat stadyumu ıssız bir çölde gibi. Ancak burada çevre düzenlemeleri vs. çok güzel ve aynı zamanda şehirden çok da uzak değil.




Araba ile stada gitmek her zaman zordur. Kayseri de bu sorunu baştan çözmüşler. Saraçoğlu'nda ise arabayı stada yakın ara sokaklara apartman önlerine park ederiz ya, burada da aynı yöntemi uyguluyor Rus'lar.

Meksika dalgası futbol figür olsa da Atletizm'de de güzel. Tribünler çok keyifli ve mutlu. Keşke dünya da hep böyle olsa.

Jameika bütün sprint yarışmalarını kazandı. Ben de bu sporcularla yan yana olmalıydım :)


Bolt ve şovları :) Ruslar bu dans yüzünden dakikalarca Bolt'u alkışladı yazmışlar lakin, öyle olmadı. Çok alkışladılar ama o kadar, dakikalar sürmedi. İşte yerinde olunca farklı oluyormuş...

Her zaman büyük ekrana çıkanların hallerine bakarız. Meğer oraya çıkmak için belli tribünlerde olmak gerekiyormuş. Bizim olduğumuz yerde sık sık büyük ekrana çıktık. Coşkuya denilecek yoktu :)

4x100 Erkekler Finali

En sevdiğim yarışlardan birisiydi ve canlı izlemek nasip oldu. Dünya böyle işte bazen çok istediğiniz şeyler kolay gözükmesine rağmen olmazken az istediğiniz şeyler zor gözükmesine rağmen kolaylıkla oluyor...

Hüseyin Bolt ısınıyor. 
Isınmaya devam ediyor...
 Ukraynalı seyirciler şampiyonaya büyük ilgi göstermişler. Ayrıca saro lacivert renkleri ile uyumlu oturmaları göze çok hoş geliyor.


 Yarış başladı, koşu stadın karşı hizasında devam ediyor.
 İkinci koşucular, üçüncülere bayrakları aktarmakta.
 Bolt heyecanla ve büyük bir dikkatle bayrağı bekliyor.
 Son bayraklar değişmek üzere.
 Bolt biraz geride, ABD'li sporcuların gerisinde bayrağı alıyor.
 Tahmini 25. metrede 1 metre farkı yakalıyor.
 Farkı açıyor ve sanki biraz yavaşlıyor her zamanki gibi.
 En güzel an yarış sonrası tabi ki, Birleşik Devletler sporcular için 2.lik belki de 1.lik demek :)
 Bolt trübün şovlarını yaparken takımın diğer üyeleri ayrı seviniyorlar.