domingo, 22 de febrero de 2015

Paris


Paris'e Strasbourg'dan gitmenin en makul yolu tren. Hem hızlı hem nispeten uygun. Ancak kalabalık gruplarda araba ile daha uygun oluyor. Zira otoban çok pahalı ve yol boyunca farklı şirketlere ihale edildiğinden farklı ücretlendirmeler oluyor. 
Paris, nam-ı değer Paris diyip bütün dünyadaki şehirlerin kıyaslandığı şehir. İşte bu ön beklenti ile Paris'e kimse gitmemeli. Öyle olunca bir masal gibi bir şehir beklentisi sukut-u hayale neden olabilir. Aslında Paris'in, Petersburg'dan, Barcelona'dan, Madrid'den ne kadar büyük bir farkı var? Ben bu sorunun cevabını bulamadım...
Paris'te olmazsa olmaz görülmesi gereken 4 mekan var. Bunlar;
- Notre Dame kilisesi
- Eyfel kulesi
- Sacre Cour kilisesi
- Louvre müzesi


Notre Dame Kilisesi ve çevresi

Notre Dame'da dilek/dua kutusu
Notre Dame ve Soğuk bir gün de ben

Bu mekanlarla ilgili internette oldukça geniş bilgiler mümkün. Ben kısa cümleler ile ifade edecek olursam; Eyfel'i görmek farz çıkmak ise vacip. Zira, bu dünya genelinde kabul görmüş Paris gezisi paradigmasının kati kuralıdır. Kışın hem de çok soğuk bir günde gitmenin avantajı ile vacip vazifemizi de yerine getirme şansımız oldu. Yoksa sezonunda burada gün boyu sıra beklemek gerekebiliyor. Eyfel'in üç balkonundan ikisine çıkmaya müsade ediyorlar kışın. Bu da iyi yoksa en üst balkon açık olsa ona çıkmak için de kendimizi zorunlu hissedecek ve iki katı para verecektik. Bir de Eyfel'i gece de görmek iyi olacaktır.


Böyle bir pozu eminim hemen herkes vermiştir

Yol, nehir, meydan ve kule

2. balkondan bir görünüş 







Özellikle biraz uzaktan ve gece görmek çok önemli

Bi boğaz köprüsü değil tabii...


Büyük katedraller konu uzmanı olmayan benim gibi insanlar için hep aynı. Buna ek 
olarak Sacre Cour kilisesine Fransızca telefuzundan ötürü "Saklı Köy" ismini takmak da çok yaygın bir espri.


Sacre Cour'ün içerden bir görüntüsü

Bir de dışarıdan görüntüsü
Mekan tepede konumlanmakta ve kış olduğu için oldukça boş bir anı görülmekte


Bu genel mekanların yanı sıra 2.Abdülhamid'in ve Atatürk'ün de katkılarıınn olduğu Paris Büyük Cami isimli  müdeccen(Endülüs mimarisi)'e uygun yapılan camiyi ziyaret etmek de bizim adımıza güzeldi. Güzel bir kafeteryası ve sanki yerde su varmış gibi avlusu çok güzel olsa da, caminin iç kısmınındaki temizlik problemi moral bozucu.


Avluda bir panorama
Sanki yerde su varmış gibi 

Bunların dışında aklımızda kalan dikkat çekici miktarda Türk restoranları ve bazı diğer dükkanlar, ki bazen tamamen Türkçe tabelalar da mevcut.


Türkçe ve Fransızca yazılar bir arada



Paris = Trafik

Yolculuk sırasında kar yağışı güzel manzaralar görmemizi de sağladı

Fransa'nın önemli gelir kaynaklarından biri tarım. Resimde modern bir sulama cihazı görülmekte