viernes, 9 de noviembre de 2012

Arnavutluk

Balkanların batısında, Ege iklimine sahip bir ülke Arnavutluk. Bunu en başında söylemek lazım, zira Balkanlardan gelen soğuk hava dalgası hep kulaklarımızdadır, bir sonbahar günü Balkanlara giden biri yanına Kazak vb. almaya dikkat eder. Lakin Arnavutluk için bu geçerli değil. Coğrafya herkese lazımmış bir kez daha gördük. Soğuk bölgenin alt tarafında Arnavutluk.
3.6 Milyonluk hem nüfus hem de yüz ölçümü olarak küçük bir ülke. 1912'de Osmanlı'dan bağımsızlığını ilan etmiş. Kahramanları İskender Bey'in heykeli şehir merkezindeki meydanda ve 100.yıl afişlerinde görülebilir.

Fotoğrafta hemen arkada Enver Hoca döneminde yıkılmayan tek cami olarak Ethem Bey Camii de görülmekte. Enver Hoca bu camiyi turistik değeri ihtimali ile yıkmamış. Alttaki resimlerde de Ethem Bey Camii iç ve dış görüntüleri görülebilir. Orada bulunduğumuz sürede pek büyük cami göremedik, sanırım bu nedenle Bayram namazları Bulvarlarda kılınıyor Tiran ve İşkodra'da. Kosova'da öyle olduğunu söylüyorlar.




Aşağıdaki YouTube videolarında bu seneki bayram namazından görüntüler izleyebilirsiniz.
Burada da Tiran Meydanından bir fotoğraf var:


Enver Hoca, Arnavuluk'ta pek iyi yad edilmiyor. Ülkeyi maalesef oldukça geri bırakmış. Hemen yanındaki İtalya ve Yunanistan gibi zamanının etkili ülkelerinden bile etkilenmemiş. Zira dehşet bir tecrid yaşamış halk. Bugün ise bu ülkelerin maalesef kültürel etkisi altında ülke.
Böylece başkent Tiran(Arnavutça Tirana diye okunur) ve Arnavutluk'tan çok özet de olsa bahsetmiş olduk. Gelelim diğer şehirlere:

Durres



Arnavutluk'un 2. büyük şehri olan Durres (Arnavutça Durs diye okunur) sahil kenti. Burada pek çok otel görmek mümkün. Lakin Türkiye'ye oranla çok yetersiz. 

Durres sahilinde bir okul etkinliği ile karşılaşıyoruz:
Öğrenciler sahil gezintisinde yarış yapıyorlar, muhtemelen geleneksel bir aktivite.
 Ve resimde okul yürütücüsü Rahibe dikkatimizi çekiyor. İtalyanca, İspanyolca gibi pek çok dil bilen bir Rahibe.


Resimde Durres Kavaja arası yol kenarı taze sebze-meyve tezgahı var. Yalnız burada bu zerzevat ilaçsız ve hormonsuz. Burada bulunduğum sürede rahatsız olana midemin hiç sorun yaşamaması da bunu doğrular gibi

Berat
En turistik şehir diyebiliriz. Lakin yolları çok kötü, 2 araba nasıl karşılıklı geçiyor anlamak güç.

Alttaki resimde Kale içindeki Arnavut kaldırımlı, Safranbolu tarzı evleri görüyoruz.
Yine kale yolunda güzel bir konak.

Kaleden, kale dibindeki evlerin çatısı. Desene benzeyen çatılara dikkat!
Temizlik ve düzen şayan-ı dikkat.
Meydana tepeden bakış.
Yine burada gördüğümüz Osmanlı tarzı mezar da, tıpkı Bosna'daki gibi ortak kültür ve tarihe ışık tutuyor.
Bu güzel şehirde , şehir merkezinde dikta döneminden kalma anlamsız bir bina

İşkodra

İtalyanlar bu şehre Skutari derler. Üsküdar'a da öyle derlermiş. Aşağıda İstanbul boğazı haliç ayrımına şu açından bakarsak:

Bizim çektiğimiz fotoğrafla benzerliği görülecektir:


İşkodra tabi ki sadece bu benzerlikle değil, tarihi açıdan da bizim için önemli bir şehir. Zamanında Osmanlı'nın Balkanlar'daki İstanbul ve Selanik'ten sonra 3. büyük merkezi olan İşkodra bugün 150.000 nüfuslu başkentliği Tiran'a kaptırmış sade bir şehir.

 Resimde, arkada gözüken İşkodra gölü, Balkanların en büyük gölü. 

İşkodra kalesinden...




Kruja
Kruja ise Mostar'ın çarşısına benzeyen küçük bir çarşısı ve dağın yamacında olması itibari ile fena bir manzarası olmayan kaleye sahip bir yer. Alışverişten başka diğer anlamı ise, zamanında Arnavutların Osmanlı'ya savunmayı yaptıkları yer olması. Bu savunma da Osmanlı'nın müdahale etmediğini biliyoruz.


Burada enteresan olan, dükkanlardaki satıcılardan birinin TV'den Türkçe öğrendiğini görmek oldu.


Kruja Camiinin eski hali resmedilmiş.
 
Şimdiki hali pek iç açıcı değil



İlginçlikler
Mezarlıklar çok süslü ve mezarlar üstünde ölüm nedeni de yazıyor.Ayrıca yol kenarlarında mezar taşları gördük. Bunun sebebi ise, orada trafik kazasında ölen kişinin anısını yad etmekmiş.



 Bunkerler; Arnavutlukta bunlardan 850.000 tane olduğu söyleniyor. Enver Hoca halkın nesli tükenmesin diye bu sığınaklara çok para vermiş. Burada kullanılan demir ve beton ile İtalya'ya köprü yapılırdı diyorlar. Bunkerler sağlam, zira Enver Hoca'nın mühendisleri içine koyup bomba atıp test ettiği ve sağlam çıktıkları söyleniyor.

Mercedesler; Arnavutluk'ta arabalar genelde Mercedes :)
Bir karede 4 araba, 4 Mercedes, 4 farklı kalite ve model...
 Bir karede 6 mercedes yine yan yana






Yemekler
Et tüketimi oldukça fazla. Her yemekte var hemen hemen.

 Elbasan Tava

 Folyo içinde kavurma


Kuzu bacağı
Salata çok benzer

Aslında meşhur olmayan Arnavut ciğeri...

İtalyan kahve kültürü, Arnavutlar'a İtalyanlar'dan bile daha iyi machiato yapma özelliğini vermiş. Sabahın 4-5'inde bile aç karna kahve içmeyi seviyorlar.
Salsala:
 


Kızartma

Zerzevat Çorbası (Arnavutlar'da böyle diyor)

Balık'da benim gibi sevmeyen biri için bile yenilecel güzellikte.
Balık çorbası
Balık seçme teknesi...