viernes, 30 de noviembre de 2012

İskender Pala ile Necati Bey Dersleri 1


Lâle-hadler yine gülşende neler etmediler
Servi yürütmediler gonceyi söyletmediler.


Lale yanaklılar (zarafet ve nazeninlik içinde üstün kimliğe erişmiş sevgililer) çiçek bahçesine toplanıp yine neler ettiler neler: Servileri yürütmediler ( Bahçeyi kuşatan seleviler, lale yanaklıları görünce yüremeyi unuttular); goncayı söyletmediler (nice gonca dudaklı söz ustası seçkinler lale yanaklıların sözlerini duyabilmek için, konuşmaktan kesildiler).



Servi: Bahçe etrafındaki selvi ağaçları öylece dikilip dururlar. Sanki o ana kadar yürüyüp gelirlerdi de, lale yanaklıları görünce kalakaldılar. Rüzgarla bir sağa, bir sola salınıp lale hadleri dinlemek isterler.

Bahçeyi çevreleyen selviler, daha iyi bir resim olabilirdi tabi ki.

servi, gonca ve mezarlık


Servi boy demek, boylu poslu demek, yaz kış yeşil kalan demek.

Gonca: Açılmaşlık, açılmamış çiçek, gülünce ağzın açılması. Dudak demek. Goncayı söyletmediler demek, konuşamadı demek.

Gülşen: Gül bahçesi, sadece güllerden oluşmayan bahçe. Zira, eskinde bütün çiçeklere gül denildiğini biliyoruz.


Lale o devirde bugün bildiğimiz lale değildi. Bugün gelincik olarak bildiğimiz çiçeğe lale denirdi. Ancak lale ismi hangi çiçeğe verilirsen, estetiğin ölçüsü olmuştur. Bunu eski devirdeki kadeh'in gelinciğe, şimdikinin ise Lale'ye benzemesi örneğiyle gösterebiliriz.


Lale'nin batıya bizden isminin neden Tulip(anes) vb. formlar geçtiği, nasıl terbiye edildiği, Fatih ile alakası, Hollanda'nın Lale ile ilişkisi ve bayrağımızdaki Hilal ile ilişkisi buna bağlı olarak da ebru sanatındaki temsili vb. mevzuyu uzatacağından ve meraklısının araştırmalarına gem vurmama adına burada yer verilmemesi daha iyi olacaktır.



Sanatlar:
Teşhis: Servi ile gonca.
Tenasüp: lale, gülşen, servi, gonca