martes, 12 de agosto de 2014

Kazan (Tataristan)

Tataristan Rusya Federasyonuna bağlı federal devletlerden biri. Başkenti Kazan ise, Rusya'nın 8. büyük şehir ve 3. başkenti olarak da anılıyor. Yukarda görülen resim ise Tataristan bayrağını temsil ediyor.

Şehirde en önemli Turistik bölge Bauman Sokağı. Hemen karşısındaki Peterburgskaya'da önemli bir yer olmaya hazırlanıyor. Burayı dik kesen Puskin Caddesinin başlangıcında hükemet ve belediye binaları ile konservatuar, güzel sanatlar fakülteleri gibi binalar yer almakta. Bu üç caddenin kesiştiği nokta otobüs ve troleybüslerinde etksiyle şehirn en yoğun noktası. Bu noktanın güneyine doğru devam edildiğinde Kamal Tatar tiyatrosu ve Federal üniversite var. Onların önündeki geniş meydan da oldukça güzel ve göle bakmak için güzel bir nokta.

Bauman Sokağı
Peterburgskaya Caddesi
Bauman Sokağı - Peterburgskaya ve Pushkin Caddelerin kesiştiği yoğun bölge



Kazan'da tabelalar 2 ya da 3 dilde olabiliyor. Rusça ve Tatarca ifadeler kiril alfabesi ile yazılıyor ve çoğuz zaman da fark anlaşılmıyor. 3. dil ise İngilzce bazı yerlerde. 

Epiphany Kilisesi ve Çan Kulesi - Bauman Sokağında

Daha önce yaptığım bazı gezilerde henüz tam anlamıyla turistik olmamış ama kısa sürede popüler olacak yerler olmuştu. Sanırım Kazan da böyle bir yer. Turistlere yönelik alt yapısı oldukça iyi. Moskova'dn çok daha iyi bir tabelalandırma sistemi var. Hemen her yerde şehir planı ücretsiz dağıtılıyor. Ve turistik noktalarda ingilizce bilen personel yavaş yavaş yer almakta. Yavaş yavaş diyorum zira mesela bazı turlar halen, sadece Rusça dilinde yapılmakta. Halkta turistlere alışmış görünmekte. Turistik alanın dışına çıkıp şehirde insanların nerelerde yaşadığına bakmak da ilgi çekici diyenler için, arlarda kalan sokaklara bakmak da önerilir.

Turistik haritalar



Turistik alanın dışında 2 tane eski ev: Mayakovski Sokağı

Şehrin güneyinde camiler, ortasında kiliseler hakimken, kuzeyinde ibadethaneler pek bulunmuyor. Tarihsel doku geçişi gibi. Ayrıca, sokakta görülen 2 kişiden biri Rus gibi, yani herkesin Tatar olduğu zannedilmemeli. Niğdeli bir fast food sahibinin verdiği bilgiye göre yabancılardan en çok Azerbaycanlılar var.

Gezmek için bir gün ayırmak yeterli. Hatta yeme içme faslı hariç 4 saatlik bir yürüme benim gibiler için yeterli. Gerçi bir camiinin 6'da kapanacağını hesap edemediğim için Kazan Kremlini ve içindeki Kul-Şerif Camii ve Müjde Katedrali ziyaret edemedim bu 4 saatte ama mümkün olduğunu gördüm. Kul Şerif Camiinin minarelerini Bauman Sokağına parelel tüm caddelerden görmek mümkün. 

Kul Şerif Camii


Nizhny Kaban gölü şehrin merkezine renk katıyor. Özellikle "old town" kıyısında yapılan ışıklandırma çok güzel. Al-Mardjani ve Apanaev camiileri de bu bölgede. Nurulla camii de bu bölgeye yakın. Old town ise yapılmaya devam edilen huzurlu bir bölge.


Gün batarken Nizhny Kaban Gölü ve göl turu yapan insanlar
Dolunay aslında çok daha büyük ve gölün aydınlığının çok daha fazla olmasını sağlıyor
Old town'da restore edilmiş ev ve restoranlar
Old town'da restore edilmiş ev ve restoranlar - diğer açında
Old town'da restore edilmiş ev ve restoranlar - gündüz karşı kıyıdan

Göl kenarından farklı açılar