martes, 5 de agosto de 2014

Moskova Devlet Kütüphanesi - Российская государственная библиотека




Rusya, mevrus kültürü ile eğitme, özellikle okumaya büyük değer veren bir ülke. Modern kültür tabi ki buraları da sarsmış ve sarmış. Misal ben yazıyı ipad'den yazarken bu güzel kütüphane masasında cep telefonu da kendine yer buluyor. Bu bir bozulma değil de kültürler arası geçiş olsun umarım.



Çalışma salaonunda bu çiftli masalardan 80'e yakın var. Bu demek ki okuma koltukları hariç 160 kişi burada ders çalışabilir. 8-9 metreklik yüksek tavanlar ve Moskova'nın genelindeki tarihi bina estetiği burada da var. Masalarda ki lambalar, 6 adet priz, raflar, yumuşak kaydırmaz zemin, sırtı kaplayan sandalyeler de yine okuyucular için ideal bir ortam oluşturuyor. Ayrıca etrafta sürekli okuyan insanlar da motivasyon kaynağı. 



Resimde görülen devasa giriş kitap indexlerini gösteriyor. Bir günlük giriş ücretsiz. Üye olmak için de sanırım 100ruble gibi bir cüzzi ücret isteyecekler. Onu da başka bir gün denemek isterim. Resimde ayrıca tavan yüksekliği sütun yanında duran okuyucu ile ölçülebilir. Kütüphanede mümkün olduğu kadar insan çalıştırmak için bürokratik aşamalar fazla. Ama teknoloji de en dinamik haliyle mevcut. Diğer yerlerde karşılaştığımın aksine burada memurlar oldukça kibar ama ingilzce açısından da zayıflar.




Kril alfabesini ve tabii Rusça'yı bilemediğim için önemli bir kültürden mahrum olduğumu hissediyorum. Ama şu var ki, kültür insanları birleştirken cehalet ayrı düşürür bunun bir kanıtı da burası olsa gerek. Dünyanın en önemli kütüphaneleri arasında yer alıyormuş burasu ve 43 miyon kayıt içerdiği belirtiliyor. Hafta içi 19'a, Cumartesi ise 18'e kadar açık olan kütüphane Pazar günleri kapalı. Bu sınırlı saatler kötü aslında. İsam'ın Bayramlar hariç 23'e kadar açık olduğunu hatırladığımızda özellikle.



Resimlerde bu kadar kocaman çıkmak istemezdim ama kızarlar belki diye alel acele çektiğim için oldu.

Ulaşıma gelince ise, metroda Библиотека имени Ленина (Biblioteka imeni Lenina) durağından çıkınca tam karşımızda devasa bir şekilde duruyor. Zaten metro durağına da ismini vermiş.

Velhasıl, Moskova'ya gelip Kremlin, Arbat, Moskova nehri vs gezmek güzel olsa da, kütüphaneler daha ilgi çekici olabilir.

Başka bir okuma salonu

Merdivenler

Sanırım hangi salonda ne var onu anlatıyor

Giriş ve indeksler

Ve evet üye oldum 2019 yılına kadar :