lunes, 26 de julio de 2010

Ümitsizliğe Düşme(me)k



İnsan bazen başına bir olay geldiğinde, olayın altında ezilir. Ümitsizliğe düşer. Ama bu durum oldukça yıpratıcıdır. Aslında başka sebeplere dayandığı söylenen hastalıklarında kaynağı belki bu ümitsizlik hali ve kabz durumudur.

Her insanın ümitsizliğe düşme ihtimali vardır. Burada önemli olan, bundan nasıl ve ne kadar hızlı sıyrılacağıdır. İnsan kendini bu yönüyle de iyi tanımalı ve hastalığına karşı çözüm yöntemleri geliştirmelidir.

Ye's öyle bir bataktır ki: Düşersen boğulursun
Ümmide sarıl sımsıkı, seyret ne olursun!

M.Akif Ersoy
M. Akif Ye's yada yeis derken ümitsizliği yada ümitsizlikten kaynaklanan sıkıntı durumunu kast ediyor. Tavsiye olarak da umut ışığının peşinden gitmeyi öneriyor.

"Şimdi ne yapacağımı aiyi biliyorum nefes almaya devam edeceğim, yarının ne getireceğini kim bilebilir ki..."
Tom Hanks, Cast Away filminden...

Bizim kültürümüzden uzak da olsa, hayattan beklentileri farklı da olsa bazen batı kaynaklı filmlerden de öğrenilecek deneyimler olabilir. Güçlü insanın bir özelliği de en zor zamanlarda olayların altında ezilmemek ve duruşunu bozmamaktır.

Bu durumdan nasıl çıkarım, bu da geçer mi dememeli, bunlarla vakit kaybetmemeli, gözler umut kapısında olmalı, oraya varılacağından şüphe duyulmamalı, oraya nasıl varılacağının yolları araştırışmalıdır.

Gerçek dostlarda böyle zamanlarda birbirlerine gösterdikleri desteklerler ayrıştırılırlar muhakkak...